This project was a fabulous one in a rural part of East Cheshire.
The owners had spent a long time making a truly beautiful home and now wanted the garden to be equally as magical.

As it was such a large space the brief was to create some structure with distinct areas, yet have a feeling of gradually walking from one to the next. There were to be no harsh demarkation lines, indeed no straight lines at all, and the garden was still to feel natural and organic. Not “designed”.

Existing were a number of very mature large trees, a pond, and a few older herbaceous borders.
A major part of the construction involved removing an existing concrete drive way which dissected the garden and replacing with a gravel area for parking nearer the road.

The design included a formal knot garden in front of the house planted with alliums and lavender; there was to be a shady shrub walk; Yew and native hedging; an area for fruit trees and an area for ornamental trees; a separate rose garden; an existing planting bed was to have a trellis and pergola set by it, to utilise the late morning sun; and finally, there was to be a summer house.

The construction of the garden took a number of months and was planted in stages but will look better and better when the planting and trees have established.

Many of the photos were taken by www.justintheframe.com