This long and narrow garden in a victorian terrace in West London was filled with many unkempt mature shrubs creating a dark and cramped space.

The brief from the client was to create a garden which allowed for more light, and which would be filled with pastel coloured relaxed planting within a contemporary hard landscaping structure.

At the outset the garden was stripped of all existing plants except an established holly tree at the rear. Next doors overgrown trees were also hard pruned allowing more sunlight into the client’s garden.

The zig zag gravel brick edged paths were designed to distract the eye and to emphasise the width rather than the length of the garden. Planting beds were edged with alternate low growing hedges of Box and Nepeta ‘Kit Kat’, and contain a mixture of flowering evergreen and deciduous shrubs, flowering perennials and lots of climbers to eventually grow up the brick walls.

A secret area containing a small bistro coffee table and chairs was set some way from the house and “hidden’ from the house by a tall evergreen Choisya. Opposite to this will eventually be a wall mounted water feature, spot lit from below.

To mask the existing shed climbing plants will be able to clamber on top and a topiary Yew oblong cube has been planted in front. This will grow to 1.5m and will also act as a backdrop to a piece of yet to be purchased sculpture.